Camí E

Pàgina d'inici » Uncategorized » 2.ca.16. Comprensió lectora i debat oral

2.ca.16. Comprensió lectora i debat oral

Resultado de imagen de la belleza art

Resultado de imagen de la belleza art

Resultado de imagen de la belleza art modern

Llegeix amb atenció aquest text i cerca al diccionari els mots que desconeguis.

 

Per a què serveixen les coses belles?

Vet aquí la pregunta que va fer la professora al meu germà, que ara fa 4t d’ESO. I, sorprès, no va saber què respondre. Va romandre mut com una estàtua. Quan arribà a ca nostra, ho comentà com si li haguessin fet una pregunta estrafolària. I vaig pensar que vosaltres, per ventura, un dia també us la fareu.

Mirau. Fa molt de temps, a l’antiga Grècia, un home que nomia Plató se sentia preocupat per la Bellesa. Perquè heu de creure i pensar que, a Grècia, parlar de la Bellesa era una cosa força habitual: què era bell i per què ho era, com ens servia… pensava la gent. Com ho han fet tots els pobles que, dins la història, han lluitat per esdevenir un poble actiu i unit. Plató , doncs, que pensava un poc més que els altres ( era un filòsof) després de donar-hi moltes voltes ensenyava que la Bellesa  serveix perquè et deixis dur per aquest benestar que t’inunda com una pluja d’estiu, i perquè volis: perquè obris l’horitzó petit de les coses de cada dia i contemplis la possibilitat de fer coses més ben fetes, de viure situacions més plenament sentides… perquè volis com un ocell per l’àmplia atmosfera de tot allò que t’agradaria. Per a  Plató, allò que sentim de bell en cada persona, objecte o situació,és com el so d’un despertador que ens deixondeix de la monotonia i la vulgaritat, tot convidant-nos a esdevenir uns amants de la Bellesa, a convertir-nos en persones que sempre estan disposats a tirar endavant, il·lusionats, un projecte, una manera de viure, una ciutat, una societat que voldríem molt i molt més bella.

El savi Plató en sabia molt, de pensar a partir de les mil petites belleses que cada dia trobava quan se passejava pels camins de la seva estimada i bella Grècia.

Contesta les preguntes següents:

  1. Segons el text, què é la bellesa per a Plató?
  2. Què és la bellesa per a tu? Quin objecte o fenòmen et proporciona el plaer de la bellesa?
  3. Què és bell?
  4. Creus que els humans podem prescindir de la bellesa? Per què?
  5. Qui era Plató? Cerca informació sobre aquest filòsof i fes-ne un petit resum amb les teves paraules.

 

  1. B) Fes els exercicis següents:
  1. Cerca tots els determinants que trobis. Fes un esquema dels tipus de determinants que hi ha i col·loca’ls-hi. Recorda que els determinants acompanyen sempre un substantiu o un element substantivat.

 


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: